Passiefhuis


Toolbox voor ontwerpen met passieve woningen
Door: Angelo Picocrie | studienr: 1367846 | pagina laatst bewerkt op: 12/11/2009


Introduction Passiefhuis


Deze wiki pagina geeft informatie over het onderwerp het passiefhuis. Deze pagina bevat een korte introductie over wat het passiefhuis precies betekent. De pagina bevat vervolgens een aantal voorbeelden van passieve woningen. Als laatste wordt er dan op deze pagina nog een systeemoverzicht besproken. Deze systemen kunnen bijdragen aan een passiefhuis. De vertoonde voorbeelden en mogelijkheden geven de aanleiding tot inspiratie voor het ontwerpen ermee.

Wat is een Passiefhuis
Passieve projecten
Gebruikte systemen bij Passieve projectenWat is een Passiefhuis

compact_bouwen.jpg compact bouwen

zonintreding.jpg georiënteerd op de zon
goede_schilisolatie.jpg Goede schilisolatie
kierdichting.jpg Goede kierdichting


Een passiefhuis wordt verkregen door een goed uitgekiemd compact ontwerp, georiënteerd op de zon, uitgevoerd met een zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting. Hierdoor kan warmte nauwelijks weg uit een passiefhuis. Er is nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Dan zorgen passieve warmtebronnen zoals zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijk apparaten voor bijna alle benodigde warmte. Door de kleine hoeveelheid warmte die dan nodig is wordt op een slimme manier de warmte over de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem aangevoerd, wat een conventioneel verwarmingssysteem overbodig maakt. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie voor een comfortabel binnenklimaat.

Techniek van het Passiefhuis


Bij een passiefhuis worden de doelstellingen bereikt door verschillende technische oplossingen. De oriëntatie van de woning is meestal gericht op het zuiden. Hierdoor wordt maximaal gebruikgemaakt van de opwarming door directe zonnestraling. Een passiefhuis wordt ook wel een zonnewoning genoemd. Een traditionele centrale verwarmingsinstallatie is overbodig, omdat de woning zeer goed geïsoleerd is. De gezuiverde lucht die via het ventilatiesysteem wordt aangevoerd, wordt bijverwarmd. Daarbij probeert men zoveel mogelijk de warmte van de afgevoerde lucht te onttrekken, bijvoorbeeld via een warmtewiel of een platenwarmtewisselaar of een ander warmteterugwin-systeem.

De grote uitdaging van een passiefhuis zit in het luchtdicht en koudebrugvrij krijgen van het gebouw. Het is dan ook belangrijk dat zowel in de ontwerpfase als in de uitvoeringsfase veel aandacht besteed wordt aan de uitvoeringsdetails, zoals de aansluiting tussen het dak en de muur, de deuren en de ramen. Hiervoor zijn gespecialiseerde architecten en aannemers een vereiste.

- het verminderen van warmteverlies wordt bereikt door:
- ver doorgevoerde warmte-isolatie;
- luchtdichtheid van het gebouw;
- passiefhuis geschikt schrijnwerk en glas;
- warmte-herwinning op de ventilatielucht.
- het optimaliseren van de warmtewinst wordt bereikt door benutting van:
- optimale positionering van de vensters in combinatie met externe zonwering;
- beperking van de interne warmtewinsten (energiezuinige apparatuur).

Energieverbruik van het Passiefhuis


Een passiefhuis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik.
Het verbruik is minder dan 15 KWh/ m² bruto per jaar voor ruimteverwarming.

Het verbruik van woningen gebouwd in 1960 is ongeveer 200 KWh/ m² bruto per jaar. Door betere isolatie is het energieverbruik al teruggebracht tot 100 KWh/ m² bruto per jaar. Bij een energiearme woning wordt 75 KWh/ m² bruto per jaar bereik. De meest energiezuinige vorm is een 'energie plus' woning. Hiermee wordt bij bewoning meer energie opgewekt dan verbruikt.
energieverbruik_passiefhuis.jpg


Passiefhuis | Wat is een passiefhuis | Passieve projecten | Gebruikte systemen bij passieve projecten